Виетнамският парламент одобри оставката на президента Нгуен Суан Фук, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавни медии.
Това стана в момент, когато тази страна в Югоизточна Азия засили своята кампания за борба с корупцията. 
Изпълняващ длъжността президент ще бъде вицепрезидентът Во Тхи Ан Суан. Според източници новият президент най-вероятно ще бъде избран от парламента през май. 
Централният комитет (ЦК) на Виетнамската комунистическа партия (ВКП) съобщи вчера, че Фук е подал оставка, след като партията го обвини в нарушения и неправомерни действия на длъжностни лица под негово ръководство, докато е бил премиер. Според ЦК на ВКП Фук носи крайната отговорност за нарушенията, извършени от много служители, включително двама вицепремиери и трима министри, между 2016-2021 г. 
Гласуването на оставката от парламента, който по принцип просто утвърждава решенията на управляващата комунистическа партия, да голяма степен е формалност. след като вчера ЦК на ВКП вече обяви, че е приел оставката на президента.
Някои дипломати във Виетнам и представители на други държави казаха, че тези развития може да доведат до несигурност, която на свой ред да повлияе негативно на чуждестранните инвестиции в страната, отбелязва Ройтерс.