Наличният ядрен капацитет на Франция за генериране на електроенергия в близко бъдеще зависи от въздействието на планираните стачни действия срещу обявената наскоро пенсионна реформа, заяви френският електропреносен оператор Ер Те Е (RTE), цитиран от Ройтерс.
Франция няма да изнася електроенергия през идните дни, каза по време на пресконференция Ксавие Пехачик, ръководител на Ер Те Е.
До края на януари компанията оператор очаква наличният капацитет на френските атомни централи да надхвърли 45 гигавата, преди да спадне през февруари до 40-45 гигавата.
Рискът от прекъсвания на тока във Франция до края на зимата остава на "средно" ниво, докогато е "абсолютно жизненоважно" да се поддържа висока бдителност, съобщи още от компанията.
На този фон френският синдикат Се Же Те (CGT) днес заплаши да спре доставките на електричество за депутати и милиардери, само ден преди обявената за утре национална стачка срещу правителствените планове за повишаване на възрастта за пенсиониране.
Предложеният законопроект, обявен миналата седмица, предвижда увеличение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 годишна възраст, ход, който според социологическите проучвания среща съпротива от огромното мнозинство от заетите, които вече са изправени пред криза с разходите за живот.
Очаква се в утрешната стачка да вземат участие служители в транспортния, образователния и енергийния сектор на Франция, а дълги протестни шествия ще се извият по улиците на Париж и други френски градове.
Лидерът на Се Же Те Филип Мартинес призова французите "да отидат и да видят хубавите имоти, хубавите замъци на милиардерите (…) Би било добре, ако им спрем електричеството, за да могат да се поставят за няколко дни на мястото на французите, (…) които не могат да си позволят да плащат сметките си“, предаде телевизия Франс 2.
През последните дни Себастиен Менесплиер, представител на Се Же Те по въпроси, засягащи енергетиката и мините, също заплаши офиси на депутати със спиране на електричеството.
Говорителката на правителството Оливие Веран заяви, че подобни заплахи са "неприемливи".
Утрешните стачки вероятно ще засегнат обществения транспорт. Очаква се повечето влакове, както и някои полети ще бъдат отменени, а парижкото метро да има сериозни закъснения. Близо 70 на сто от началните учители ще напуснат работните си места в знак на несъгласие с планираната пенсионна реформа. Работата на местни рафинерии също ще бъде затруднена.
Междувременно вътрешният министър Жералд Дарманен каза, че ще има над 10 000 полицаи на място по време на протестните шествия, една трета от които ще се проведат в Париж.
Франция има дълга история на опити да реформира своята пенсионна система - една от най-щедрите и скъпи в Европа. Предстои сегашната реформа да бъде приета в парламента, където президентът Еманюел Макрон няма абсолютно мнозинство, но се надява да получи гласовете на консервативната Група на "Републиканците".