Западните държави се опитват да създадат блокове срещу Русия и Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
"На път е да се създаде блокова архитектура в Индийско-Тихоокеанския регион, както го наричат западняците, която е насочена срещу Русия и Китай", каза Лавров на пресконференция за равносметката на руската дипломация миналата година.
"На американците не им стигат силите, за да провеждат своя курс на доминация, преди всичко в интерес на сдържането на Русия и Китай. Именно поради това те са принудени да предприемат настоящите си действия – не частична, а пълна мобилизация на западния лагер. Това е поредно доказателство, че САЩ разбират, че силите им се изчерпват при противодействието на обективната историческа тенденция за формиране на многополюсен свят", каза руският външен министър.
Лавров посочи, че в момента последователно се разрушават механизмите и форматите на сътрудничество, "които се създаваха в продължение на десетилетия около АСЕАН и бяха основани на принципите на равнопоставеност, търсене на консенсус и на баланс на интересите".
"Вместо това се създават военни блокове. Най-яркият пример за това е АУКУС - англосаксонският блок в Азия, който включва САЩ, Великобритания и Австралия. Япония е активно привличана в този блок и неотдавнашното посещение на японския премиер Фумио Кишида във Вашингтон потвърди този курс", каза Лавров. 
Руският външен министър заяви още, че Западът се опитва да създаде противоречия между Русия и Китай. "Попитахте дали разполагаме с данни, че Западът се опитва по някакъв начин да създаде раздор между нас. Дори не е нужно да търсите подобни данни – те са общодостъпни. Приетите от САЩ стратегии, доктрините в сферата на сигурността и декларациите на НАТО и ЕС, включват както Русия, така и Китай. И един малък нюанс – нас ни считат за непосредствена заплаха, от която трябва да се отърват възможно най-скоро, а Китай – за дългосрочно, основно, сериозно, системно предизвикателство. С него трябва да се занимават по-дълго", обясни Лавров. 
"Отношенията ни с Китайската народна република разбира се преживяват абсолютно своите най-добри времена за цялата си история", отбеляза руският външен министър. 
По думите му Западът постоянно се опитва "да дразни" Китай по всевъзможни начини. "Западните страни вече изложиха абсолютно неприемливите си за Китай и за международното право позиции. Те търсят нови и нови конкретни възможности "да дразнят" Китай и по въпросите, свързани с Тибет, Синцзян и Хонконг. Поради това Китай разбира, че неговото оставане в западната система и пълната му зависимост от Запада крият много сериозни рискове", отбеляза Лавров.