Алиансът за албанците изрази политическа воля за европейската концепция за държавата. Дали ще влезе в правителството зависи от политическото споразумение, а то има два аспекта - програмни и кадрови. И докато това не се случи, не можем да говорим със сигурност, че ще има друг правителствен партньор, каза днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на въпрос по една от актуалните теми в страната - дали Алианс за албанците ще стане част от правителството.
Ковачевски припомни, че вече е казвал, че „всички, които искат да се присъединят към концепцията за европейска (Северна) Македония, моментът да го направят е сега” с цел по-бързото присъединяване на страната към ЕС.
Ковачевски отново подчерта, че в Северна Македония има две концепции. „Едната е за европейска Северна Македония и политическите партии, които я подкрепят – СДСМ, коалиционните партньори, ДСИ, Алтернатива, Алианс за албанците и други политически партии - подкрепят присъединяване на страната и членство в Европейския съюз. От друга страна стои концепцията на „Левица” и техния заложник ВМРО-ДПМНЕ, които са против членството в НАТО и против членството в Европейският съюз, което според мен е грешна концепция, защото не предлага алтернатива. Още по-лошото е, че Левица предлага някаква алтернатива на Евразийския съюз, което в никакъв случай не е в съответствие с стремежите на гражданите на страната ни“, каза Ковачевски.