Постановка на един от най-ярките образци на романтичния балет - "Жизел ", ще се състои на 23 януари, понеделник, от 19 часа в Доходното здание в Русе, съобщиха от Държавна опера-Русе.
Идеята за балета „Жизел” е на френския писател Теофил Готие, музиката е на Адолф Адам. Премиерата на балета е на 28 юни 1841 г. в Парижката опера. След това „Жизел” се играе на сцените в Лондон, Виена, Санкт Петербург, Милано, Ню Йорк, припомнят от екипа на Русенската опера.
Русенската постановка е на Петър Луканов, хореографията е на Жан Корали, и Жул Перо. Възстановка – Мариана Захариева. Сценография – Иван Савов. Автор на костюмите на постановката е Елка Тодорова, репетитор е Антон Иванов, художествен ръководител – Весела Василева.
В ролята на Жизел ще бъде премиер-солистката на балетната трупа на Русенска опера Станислава Караджова- Пенчева. Ролята на принц Алберт ще представи бразилецът Тиаго Виктор да Силва Оливейра. И за двамата това ще бъде дебют в главните роли. В образа на Мирта, предводителката на вилисите, влиза Ирена Барбукова, а Ханс ще играе Джузепе Сорентино.
Според славянските легенди вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, тъй като приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат нощем от гробовете си, събират се на групи край големите пътища и причакват случайни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, докато паднат мъртви от изтощение, въвеждат в сюжета от Опера Русе.