Новата болница в Ямбол може да бъде завършена до есента на тази година, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Панайот Диманов. Той, заедно с проф. д-р Жени Стайкова от управленския борд на болницата, областния управител Георги Чалъков и кмета Валентин Ревански, посетиха строителния обект и говориха на място пред медии.
Строителството е забавено, но не е преустановено, подчерта директорът на областната болница. По думите му причините са отпуснатите със закъснение средства от държавата, заради политическата ситуация, както и несъответствия в проекта относно пожарната безопасност на сградата.
Заложените първоначално в проекта дейности за пожарна безопасност на 12-етажната сграда, не са били съобразно действащите наредба и законодателство. Затова се е наложило преработване на проекта и допълнително финансиране, посочи проф. Стайкова.
„Защото, както всички знаете, болницата се строи над 40 години. Виждате колко е огромна базата и всичко трябва да бъде направено съобразно законодателството и финансирането“, каза тя.
До момента от държавата са отпуснати 30,8 млн. лева – първоначално предвидените 27 млн. и допълнителни 3,8 млн. индексация на цените на поскъпналите строителни материали. Предстои в най-близко време пускане на обществена поръчка за медицинска апаратура и обзавеждане, посочи директорът на болницата, допълни д-р Диманов.
От болничното ръководство посочиха, че имат пълната подкрепа на областния управител и кмета на Ямбол и се работи в синхрон с местната и държавна власт. Призоваха темата за новата болница да не се използва за „политическа пропаганда“.
„Изказването на народния представител от ГЕРБ Димитър Иванов не кореспондира с истината, защото той не е в течение на всичко, което ние сме направили. Здравето е най-ценното, то е надпартийно и не трябва да се спекулира с това“, заяви проф. Стайкова.
По думите на областния управител довършването на новата болница в Ямбол е кауза за целия регион, още от започването на строителството.
„Този болничен комплекс най-после, след 40 години да заработи, така както е планиран още тогава. В това наистина не трябва да се търсят политически дивиденти. Всичко е въпрос на работа в екип и никой да не спира досега свършената работа“, каза Георги Чалъков.
„Изключително важно е, че се работи на обекта. Най-важно е обаче кога ще бъде завършен и пуснат в експлоатация. Най-големият дивидент от този болничен комплекс ще бъде за нашите съграждани“, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.