Започна 14-то издание на международния конкурс за детска рисунка „Слънчевите руни в българските носии и история – Силистра 2023“. Това съобщи на пресконференция в националния пресклуб на БТА в крайдунавския град Йонка Господинова - организатор на проявата.
Конкурсът се осъществява със съдействието на община Силистра и фондация „Азгард“.
Желаещите да участват могат да представят творби живопис и графика, приложно изкуство и колажи. Дава се възможност да бъдат представени и снимки на участващото в конкурса дете в народна носия, родословно дърво на участника, компютърна графика. Творбите ще бъдат оценявани в две възрастови групи: от 6 до 12 и от 13 до 18 години.
„Целта ни е децата да открият красотата в слънчевите багри, втъкани в народната носия от родното място, като ги извадят от раклата на баба или ги потърсят в етнографските музеи и сбирки. Надяваме се те да повишат интереса си към изкуството на самобитните майстори, да придобият знания за особеностите и стилистиката на орнаментите в българския фолклор“, каза Йонка Господинова.
През годините в конкурса са участвали деца от цялата страна, от над 10 европейски държави, САЩ и Канада. С изпратените творби са правени изложби в българските посолства в Букурещ, Брюксел и Виена, както и сред българските общности в Битоля и Слобозия.
Творбите се приемат в електронен вариант на имейл: [email protected]. Крайният срок е 30 април.