Община Берковица и музейният комплекс в града обявиха ученически конкурс за рисунка на тема "Жив си, Дяконе, в сърцата ни!“, съобщиха от местната администрация.
Конкурсът е посветен на 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Участниците в него ще могат да нарисуват портрет на Левски или да изобразят случки от неговия живот. Ще се рисува на лист с формат А4, като след това рисунките трябва да се поставят в рамка. Те трябва да се предадат до 17 февруари в музейния комплекс, а на 18 февруари, по време на честването на годишнината от обесването на Левски, пред неговия паметник в  Берковица ще бъдат връчени награди за първо, второ и трето място, както и поощрителни награди. Призьорите в конкурса ще бъдат определени от жури от професионални художници, уточниха от общината.
Целта на конкурса е да се насочи вниманието на младите хора към историята на България и към най-ярката личност от епохата на Възраждането, да се стимулира творческото мислене на учениците, да се възпитава патриотичен дух в младите хора и да им се даде възможност да представят своята гледна точка към делото на Апостола на свободата, съобщиха за БТА от общината в Берковица.