Новоназначеният китайски външен министър Цин Ган започна мандата си с едноседмично пътуване до пет африкански страни, започнало миналия понеделник. Той бе назначен на новия си пост на 30 декември.
Цин, който доскоро беше посланик в САЩ, осъществи дипломатическа обиколка в  Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет. Пътуването приключи на 16 януари. Новият външен министър следва стъпките на своите предшественици, които в продължение на повече от три десетилетия веднага след встъпването си в длъжност поемаха на посещение в Африка. 
 "Това показва, че Китай отдава голямо значение на традиционното приятелство с Африка и развитието на китайско-африканските отношения“, каза миналия понеделник говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин. САЩ се борят с Китай за влияние в Африка. Миналия месец президент Джо Байдън събра във Вашингтон за среща на върха африкански лидери, пред които обеща инвестиции на континента.
Китай се превърна в основен търговски партньор на континента и инвеститор в инфраструктурни и минни проекти. 
Цин започна първата си задгранична обиколка като външен министър в Африка от Етиопия, където миналия вторник се срещна с премиера Абий Ахмед, а също така проведе среща с Демеке Меконен Хасен, вицепремиер и министър на външните работи на страната.
Двете страни активно работят по инициативата "Един пояс, един път", а Китай от няколко години остава най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции и най-големият търговски партньор на Етиопия, посочва в. "Чайна дейли".
Новият китайски външен министър обаче отбягна при посещението си в Етиопия новите призиви от страна на Африканския съюз (АС) за предоставяне на Африка на постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес.
В реч на церемония по откриването на построената от Китай централа на Африканския център за контрол и превенция на заболяванията в етиопската столица Адис Абеба Цин вместо това наблегна на китайското сътрудничество с Африка в областта на сигурността и икономическото развитие.
В разпространено съобщение китайското външно министерство цитира министъра да казва, че Пекин е за "по-голямо представителство и по-силен глас на АС в Съвета за сигурност на ООН и международните организации", но не спомена нищо конкретно по въпроса за постоянното място.
Председателят на Комисията на АС Муса Факи Махамат каза на обща пресконференция с Цин, че липсата на постоянно място на Африка в съвета е "изключително важен въпрос", при положение, че повечето въпроси в дневния ред на съвета се отнасят до африканските страни.
"Недопустимо е други да решават на твое място. Не е справедливо. Нуждаем се от нов ред на международно равнище, който да зачита интересите и на другите", каза той. Китай е един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.
Цин обаче изрази подкрепа за присъединяването на АС към Г-20 и каза, че Китай ще продължи да бъде защитник на интересите на развиващите се страни, отбелязва в. „Чайна дейли“.
По време на пресконференцията в Адис Абеба Цин потвърди ангажимента на Китай към инициативата за мирно развитие в Африканския рог, която беше предложена за първи път от Пекин в началото на миналата година, за да подкрепи страните, които се стремят към сигурност и просперитет в засегнатия от конфликти регион.
Китай е предоставил храни, ваксини и друга хуманитарна помощ на Етиопия и "ще продължи да го прави", както и да участва активно във възстановяването на засегнатите от конфликта райони, заяви Цин.
От повече от три десетилетия всеки нов китайски външен министър прави първото си посещение в чужбина именно в Африка, чието общо население е колкото това на Китай. Пекин направи значителни вложения в инфраструктурата на африканските страни, включително в пътища, железници и болници.
Цин отхвърли представата, че в Африка Китай се съревновава със САЩ, които миналия месец се опитаха да възстановят влиянието си чрез американско-африканска среща на върха във Вашингтон.
"Това, от което Африка се нуждае, е солидарност и сътрудничество, а не блоково противопоставяне. Никой няма право да принуждава африканските държави да вземат страна", каза Цин.
Председателят на Комисията на АС заяви, че "Африка отказва да бъде разглеждана като арена на надпревара за влияние. Отворени сме за сътрудничество с всеки, но нашите принципи, нашите приоритети и нашите интереси трябва да бъдат зачитани. Сътрудничеството, което имаме с Китай, се гради именно на тези начала."
Миналият петък Цин беше в най-големият град в Бенин, Котону, където се срещна с президента на страната Патрис Талон, посочва „Чайна дейли“.
Китай оценява разбирането и подкрепата от страна на Бенин по въпросите, касаещи ключовите интереси и основните опасения на Пекин, и желае да развива тясно сътрудничество с Бенин, каза Цин на Талон. Китайският първи дипломат добави, че Пекин насърчава повече китайски компании да инвестират в Бенин и се надява, че страната ще защитава правата и интересите на китайските инвеститори.
Цин заяви, че Китай ще продължи да работи солидарно с африканските страни, включително Бенин, за постигане на общо развитие в духа на китайско-африканското приятелство и сътрудничество и в съответствие с принципите на искреност, реални резултати, приятелство и добронамереност, както и ангажимент за по-голямо благоденствие и общи интереси.
По време на посещението Цин проведе разговори и с бенинския си колега Орелиен Агбенонси и подписа документи за сътрудничество в области като хуманитарния и културен обмен.
Първият дипломат на Китай в неделя беше в Кайро за разговори с египетски служители и представители на Арабската лига, като това бе последната спирка от неговата обиколка на Африка, целяща да затвърди влиянието на Пекин в богатия на ресурси континент.
Външният министър на Китай Цин Ган се срещна поотделно с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт. Той се срещна и с египетския си колега Самех Шукри.
На съвместна пресконференция външният министър на Египет Шукри заяви, че на разговорите са били обсъдени китайско-египетските отношения и увеличаването на китайския туризъм в близкоизточната страна, която от години се бори да съживи жизненоважния си туристически сектор. Двамата министри добавиха, че са обсъдили и регионални въпроси, включително израелско-палестинския конфликт.
Цин Ган заяви в Египет, че палестинският въпрос трябва да се разглежда като приоритет в световния дневен ред.
По време на съвместна пресконференция с египетския си колега Самех Шукри Цин заяви, че палестинският въпрос, който е в основата на близкоизточния конфликт, засяга регионалния мир и стабилност, както и международната справедливост и право, и добави, че Китай му отдава голямо значение.
Цин също така спомена, че китайският президент Си Цзинпин нееднократно е отправял предложения по палестинския въпрос, в които е казвал, че историческите несправедливости, извършени спрямо палестинския народ, не трябва да се оставят без внимание за неопределено време, законните права и интереси на един народ не подлежат на пазарлъци и искането за създаване на независима държава не трябва да бъде отказвано.
Говорейки по палестинския въпрос, китайският външен министър заяви, че честата ескалация на ситуацията е резултат от провала на мирните преговори между Израел и Палестинската автономия да се постигне помирение въз основа на решението за две държави.
Китай смята, че държавният суверенитет и териториалната цялост на страните от региона трябва да бъдат зачитани, и насърчава диалога и консултациите между тях за търсене на решения на основните проблеми, каза Цин.
Пекин настоява за по-голяма подкрепа за развитието на страните от региона и за по-голямо единство в борбата срещу тероризма, добави той.
Цин призова страните извън региона да избягват намеса във вътрешните работи на регионалните държави, да не се стремят към едностранчив подход или да създават разделения между културите.
Китайският външен министър също така заяви, че Пекин ще продължи да развива инвестициите си в инфраструктурните проекти на Египет, включително тези, които са свързани с китайската инициатива "Един пояс, един път".
Египет е както африканска, така и ключова близкоизточна държава, което придава на визитата на Цин в Кайро още по голямо регионално значение.
"Позициите на Китай по отношение на Близкия изток се основават на два основни момента. Първият е да се решават проблемите с мирни, дипломатически методи, а вторият е страните от региона да се фокусират върху ролята на развитието върху въпросите на сигурността и да се стимулира сигурността чрез растеж", каза У Бинбин, директор на Центъра за близкоизточни изследвания към Пекинския университет, пред в. „Чайна дейли“.
Дун Манюан, старши научен сътрудник по въпросите на Близкия изток в Китайския институт за международни изследвания, заяви, че Китай е предложил редица инициативи и свежи идеи по проблемите в Близкия изток и е изпращал специални пратеници на посреднически мисии в региона.
"Всички тези усилия представляват осезаеми действия в отговор на стоящите пред арабските държави въпроси, свързани с мира", добави той.
По време на първата си регионална обиколка в Африка, традиционна за китайските външни министри в началото на мандата им, новоназначеният китайски първи дипломат постигна неоспорими и осезаеми резултати. Той успя да се срещне с влиятелни африкански лидери, както на държави, така и на регионални организации, подписа редица двустранни споразумения и очерта ролята, която предстои да играе Китай за развитието на Африка. За Пекин тази дипломатическа обиколка е полезен и навременен ход за укрепване на партньорството с африканските страни, а за новия външен министър Цин Ган първата му дипломатическа изява, с която дава заявка за една проактивна и многовекторна китайска външна политика с глобални измерения.