Експерти обсъдиха ролята на професионалното образование за изпълнението на националните цели за енергийна ефективност в сградния сектор на конференция в София под мотото "Образование и обучение за енергийна ефективност и ВЕИ в сградите", съобщиха от Фондация "Център за енергийна ефективност ЕнЕфект".
Един от акцентите на форума, състоял се вчера, беше инициативата BUILD UP Skills Bulgaria 2030, която цели да изработи пътна карта за повишаване на знанията и уменията в строителството. По инициативата са обучени над 2000 специалисти в строителството на енергоефективни сгради.
В събитието се включиха експерти от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), Фондация "Център за енергийна ефективност ЕнЕфект", Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), Камарата на строителите в България (КСБ) и Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС). 
Във фокуса на вниманието бе поставена ролята на професионалното образование за изпълнението на националните цели за енергийна ефективност в сградния сектор, както и тенденциите в професионалното образование и обучение, свързани с наложителни промени в държавните образователни стандарти в професионални направления в областта на строителството. Бяха представени и резултатите от проекта BUILD UP Skills Bulgaria 2030 за периода от 2011 до 2022 г. 
"Този проект има над десетгодишна история на сътрудничество в областта на професионалното образование и обучение", коментира Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект – координатор на проекта. "В България успяхме да обучим над 2000 строителни специалисти, но това далеч не е достатъчно. Стратегическите ни цели за 2030 г. са свързани с нарастващ принос на строителния сектор към прехода към зелената енергия. Това от своя страна налага създаването на рамка за система за продължаваща професионална квалификация в строителството", допълни той. 
"Преходът към чиста енергия формира една законодателна рамка – европейска, заедно с предизвикателствата за Зелената сделка. Това включва Директивата относно енергийната ефективност, Директивата относно енергийните характеристики на сградите и Директивата относно насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници, които формират предизвикателствата пред държавите-членки. Другият аспект е енергийният съюз в Европа, който има множество измерения като енергийна сигурност, вътрешен европейски енергиен пазар, енергийна ефективност и декарбонизация", посочи Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на АУЕР. В този контекст той очерта развитието на професионалното образование и обучение като първостепенна задача и изтъкна необходимостта от усилена работа на всички професионални общности.  
Люба Кръстева (НАПОО) постави акцент върху проекта "Модернизиране на професионалното образования и обучение", като посочи, че "в него са предвидени промени по отношение структурата на списъка с професиите и структурата на държавните образователни стандарти, като се цели намаляване на броя на професиите и същевременно се предвижда осъвременяване на националните изпитни програми. Ще има промени и в съдържанието на учебните планове и програми".
Експертите се спряха на ролята на бизнеса като източник на знания за новите продукти и технологии в строителството. Ира Иванова (ЕнЕфект) насочи вниманието към проектите BUSLeague & BUS GoCircular, които подпомагат създаването на квалификационна рамка за повишаване на знанията и уменията за прилагане на енергоефективни и кръгови решения в сградите.
Проектът "Пътна карта за обучение и квалификация по прилагане на интелигентни енергийноефективни решения в сградите в България до 2030 г."(BUILD UP Skills Bulgaria 2030) е финансиран по програма LIFE.