Общо 60 автобуса на Столичния автотранспорт ще бъдат оборудвани с модернизирана система за пътническа информация, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС). Системата за автобусите BMC Procity беше представена днес от председателя на комисията по транспорт към СОС Карлос Контрера и заместник-кмета по транспорт Дончо Барбалов. 
„Достъпната пътническа информация е изключително полезна за гражданите, особено за хората с увреждания на слуха и зрението, за да се ориентират при ползване на обществен транспорт“, коментира Контрера.
Проектът е за серийно оборудване на автобусния транспорт с интегрирана бордова информационна система, отговаряща на стандартите за качествена и адаптивна пътническа информация, достъпна за хора със специални сетивни потребности, посочват от общинския съвет. 
Със системата вече е оборудван един автобус. Той разполага с външни електронни табели, вътрешно LED табло и напълно независимо гласово оповестяване, което дава възможности за допълнителна информация към пътниците по различни поводи, освен информацията за спирките. Той ще се движи основно по линиите 64, 109 и 110, но и ще се включи в редовния график на гараж „Земляне", който обслужва предимно Южните райони на София. Предвижда се внедряване на новата система и по линия 204. 
Инициативата е продължение на оборудването на автобусите по линия 280 със системи за гласово оповестяване и визуална информация. На 3 ноември 2022 г. председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, заедно с председателя на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера представи новата система. В нея са записани общо 3500 гласови съобщения, така че да се ограничи до минимум контакта на пътниците с шофьора.