Официално писмо до президента, председателя на Народното събрание, служебния министър-председател и всички народни представители с апел за дискутиране на важни за политическата ситуация в страната въпроси, след очаквания от всички провал на 48-о Народно събрание да състави редовно правителство, са изпратили от клуб „Политическа академия“, обявиха от клуба на пресконференция в Националния пресклуб на БТА – София.
От документа става ясно, че членовете на „Политическа академия“ призовават за провеждането на обществен дебат за свикване на Велико народно събрание, където да се разгледат различните предложения по съставянето и приемането на нова Конституция на Република България, за да може да бъде въведен мажоритарен вот при следващите парламентарни избори.
„Дошло е време за рестарт на демократичните процеси в българското гражданско общество, за изграждането на автентична правова държава и съставяне на собствена българска национална доктрина. За да се преодолеят негативните последици от задълбочаващата се от месеци парламентарна и политическа криза, която заплашва и конституционните правови устои на българската държава, считаме за крайно необходимо за свикване на Велико народно събрание след широк обществен дебат сред българското гражданско общество“, посочи Роман Кисьов от клуб "Политическа академия".
„Настоящият политически модел е изчерпан и дискредитиран, за което свидетелства и големият брой негласуващи на парламентарните избори“, коментира още Кисьов. 
От клуб „Политическа академия“ настояват за изцяло мажоритарен вот, а не пропорционален при провеждането на следващите парламентарни избори, като идеята е да бъдат избирани личности, които пряко да отговарят пред избиратели за своите постъпки и решения, а не "партийни парашутисти, кариеристи и чужди агенти". Това обаче трябва да бъде застъпено в нова конституция. 
„Новата конституция не трябва да е заложница на антибългарски неправителствени организации, на чужди агентури и партийни повери, а да е съобразена с волята на българския народ“, заявяват още от клуба.