Българският военен научноизследователски кораб „Св. св Кирил и Методий“ излезе от района на студеното Канарско течение в Атлантическия океан и вече плава в зона на ъпуелинг край Западна Африка. В двадесет и третия ден от рейса си към Антарктида НИК 421 плава южно от Кабо Верде, държейки курс към най-източната част на Южна Америка – бразилските брегове край Ресифе.
Ъпуелингът е явление в океаните и моретата, което протича най-често покрай контитенталните шелфове под влияние на различни ветрове. Тези ветрове спомагат за топлообмен, който измества по-студените води от океанските дълбини към повърхността, които на свой ред заемат мястото на по-изчерпаните на хранителни вещества топли води отгоре. Така хранителните вещества от по-дълбоките части на океана също се издигат към повърхността. Чрез ъпуелинг водите в бреговите зони се обогатяват на фитопланктон, което допринася за цялостното засилване на биологичната активност – повече фитопланктон означава и повече растителен и животински свят в крайбрежните райони. Животът в океаните зависи до голяма степен от ъпуелинга.
След зоната на ъпуелинг край Западна Африка „Св. св. Кирил и Методий“ ще навлезе във води, където на изток протича друго главно течение в Атлантическия океан - топлото Гвинейското противотечение (екваториално противотечение). То няма да е благоприятно за курса на кораба, който се движи на юг-югозапад.
НИК 421 плава към втората междинна спирка от рейса си до българската антарктическа база на остров Ливингстън – Мар дел Плата в Аржентина, където се очаква да пристигне в началото на февруари.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който  пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки и който придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката „България - Антарктида - корабният дневник на БТА". https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica