Литовският външен министър Габриелос Ландсбергис днес заяви, че е уверен, че основни бойни танкове ще бъдат доставени на Украйна, но Западът трябва да направи повече, за да гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде Ройтерс.
"Уверен съм поради това, което чувам тук, разговаряйки с други лидери. Има динамика", каза Ландсбергис в интервю пред Ройтерс в кулоарите на Световния икономически форум.
След като Великобритания обяви, че ще изпрати танкове "Чалънджър“ в Украйна, вече почти не останаха аргументи другите да не го направят, каза той.
Западните съюзници ще се съберат в петък във военновъздушната база на САЩ в Рамщайн, Германия, за да обещаят още оръжия за Украйна, припомня агенцията.
Вниманието е насочено по-специално към Германия, която има право на вето върху всяко решение за изпращане на танкове "Леопард", които са на въоръжение в армиите в цяла Европа и се смятат за най-подходящи за Украйна.
Берлин заяви, че решението за танковете ще бъде първата точка в дневния ред на новия министър на отбраната Борис Писториус.
Ландсбергис, чиято страна е един от най-лоялните съюзници на Киев, заяви, че среща в Естония преди тази в Рамщайн цели координиране на усилията за подкрепа, но според него Западът не може да почива на лаврите си.
"Смятам, че ако имаме сериозни намерения за победа на Украйна, накрая ще изпратим много повече видове оръжия, отколкото изпращаме сега", каза Ландсбергис. "Бихме могли да го направим още сега, но ще чакаме да бъдат пресечени някакви други въображаеми червени линии, защото това е начинът на действие, който избираме."
Великобритания, която наруши западното табу за изпращане на основни бойни танкове през уикенда, като обеща рота от своите танкове „Чалънджър“ , призова Германия да разреши изпращането на „Леопард“-и.
Полша и Финландия вече заявиха, че са готови да изпратят „Леопард“-и, които са на въоръжение в техните армии, ако Берлин разреши това.