Германия се сдоби вчера с нов министър на отбраната – Борис Писториус, кален в битки регионален ръководител. За него това ще е първи правителствен пост, свързан с доста рискове в момент на натиск върху страната да доставя повече тежки оръжия на Украйна.
Шейсет и две годишният социалдемократ, почти неизвестен на национално равнище, ще замести Кристине Ламбрехт, която в понеделник подаде оставка след поредица гафове.
Борис Писториус е "извънредно опитен политик, доказал се с работа в администрацията, който от години се занимава с политиката за сигурност", заяви канцлерът Олаф Шолц в комюнике, потвърждаващо назначението му.
"Благодарение на своите познания, уважението, което внушава и голямото си сърце (той е . . .) най-подходящият човек, който може да преведе Бундесвера през периода на епохални промени", увери Шолц.
Рокадата се извършва в момент, когато редица страни съюзнички, най-вече Полша, подлагат Германия на натиск, за да доставя Берлин на Киев бойни танкове "Леопард" германско производство като помощ в отблъскването на руското нашествие.
За петък в Германия е насрочена ключова среща на западни министри на отбраната; централна роля ще играят САЩ.
Този ресор отново попада в мъжки ръце, след като от 2013 г. на поста се смениха три жени; а това поставя под въпрос обещанието на Шолц да поддържа равенство между половете в правителството, което ръководи от декември 2021 г.
Амбиции от национален мащаб
Назначението на Писториус е изненадващо, защото той не спадаше към кръга от потенциални кандидати, споменавани от медиите.
Също като своята предшественичка той е юрист по образование и членува в политическата партия на канцлера.
Като вътрешен министър на своята провинция Долна Саксония (Северна Германия) той специализира в теми, засягащи въпроси на киберсигурността, вътрешната сигурност и миграционната политика. А от 2006 до 2013 г. е кмет на Оснабрюк.
През последните години Борис Писториус, твърде популярен в своя регион с откровени изказвания, не крие амбициите си в национален мащаб.
Опитът му през 2019 г. да оглави социалдемократическата партия обаче приключва с пълен провал.
След това, през 2021 г. този вдовец, поддържал известно време връзка с Дорис Шрьодер-Кьопф - бившата съпруга на ексканцлера Герхард Шрьодер, също родом от Долна Саксония - бе нареждан сред потенциалните кандидати за министерски постове, когато се формираше кабинет от  социалдемократи, природозащитници и либерали.
Но и този път остана с празни ръце.
Войски в "плачевно" състояние
Тежка ще е задачата за този регионален "барон", поставен начело на министерство, с което шефовете му рядко са се справяли, изтъква сп. "Шпигел".
"Войските са в плачевно състояние и армията има нужда от реформи повече от всякога с оглед руското нашествие в Украйна", подчертава изданието.
След години на оскъдица, наложени на Бундесвера през периода, сменил Студената война, въоръжените сили страдат от остър недостиг на оборудване и материали, а наличните са овехтели.
В средата на декември например, се наложи Берлин да отмени нови поръчки за бронирани коли "Пума" след серия повреди по използваните вече бойни машини.
След нахлуването в Украйна на 24 февруари Олаф Шолц обяви, че настъпва "смяна на епохата" за германската отбрана и бе предвиден специален фонд за модернизацията ѝ в размер на 100 милиарда евро.
Кристине Ламбрехт обаче не успя да вдъхнови тази промяна, чувствайки се явно несигурна на своя пост.
Силно критикувана, тя се отказа с мотива, че "медиите се фокусират" върху нейната личност и така ѝ пречат да работи пълноценно.
Тя ще бъде запомнена с повтарящи се гафове – отначало си спечели критики от Киев, щом обяви малко преди избухването на войната, че изпраща 5000 каски, докато режимът на Володимир Зеленски настояваше красноречиво за тежки оръжия.
Освен това тя замина в отпуск с армейски хеликоптер, придружена от пълнолетния си син. Нескопосано видео, в което Ламбрехт отправи новогодишни поздравления, преля чашата: министърката изрази признателност за "срещите с интересни, чудесни хора", които ѝ "дали възможност" да воюва в Украйна.   (БТА/Андрей Шарков)