Властите в северния френски град Амиен отправиха молба към певицата Мадона да им даде назаем картина от 19-и век, която е била изгубена по време на Първата световна война и по-късно е закупена от изпълнителката, предаде Ройтерс.
Населеното място се надява по този начин да увеличи шансовете си да бъде избрано за Европейска столица на културата. 
Творбата "Диана и Ендимион" е дело на Жером-Мартен Ланглоа. Тя изобразява римската богиня Диана, гледаща с любов  красивия Ендимион. Произведението е било изложено в музей в Амиен, но е загубено, след като Германия бомбардира града през 1918 г.
Френският ежедневник "Фигаро" писа, че картината или почти идентична на нея е продадена на търг в Ню Йорк през 1989 г. Тогава Мадона плаща за нея 1,3 милиона щатски долара.
Представител на певицата засега не коментира искането на властите във френския град.
Амиен, където е роден френският президент Еманюел Макрон, кандидатства за Европейска столица на културата през 2028 г.
"Не оспорваме по никакъв начин законното придобиване на творбата, но кандидатстваме за Европейска столица на културата през 2028 г.  И по този повод… ако можете да ни заемете вашата картина", помоли кметицата на Амиен Брижит Фуре във видео, публикувано във Фейсбук.
Произведението е поръчано от френския крал Луи Осемнадесети за зала във Версайския дворец и е придобито от държавата през 1873 г.
Кметицата Фуре каза, че картината вероятно е била дадена назаем на музея в Амиен от Лувъра преди Първата световна война, но след това следите й се губят.
Мадона вчера обяви европейски дати за своя "The Celebration Tour". Тя ще бъде в Париж, който е на по-малко от два часа с влак от Амиен, на 11 и 12 ноември 2023 г., отбелязва Ройтерс.