Поради нанесени щети от ураганния вятър Ботаническата градина при Българската академия на науките е затворена за посещения днес и утре. Това информират от научната институция на своята интернет страница.
В оранжериите са изпочупени част от стъклата и някои от растенията са наранени. В момента специалистите са на терен и сменят изпочупените стъкла.
Най-атрактивното в градината в първия месец от годината са нацъфтелите азалии. Цъфтежът им може да се наблюдава до края на януари. В колекциите на градината в момента цъфтят още и камелиите, видовете катлеи и пантофки при орхидеите, както и соландрите.
Както БТА писа днес, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде жълт код за силен вятър за София и оранжев предупредителен код за София област. Общо 69 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини са отработили до момента екипите на столичната пожарна и дирекцията "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община. Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силният вятър в района на града. До обяд от системата 112 са постъпили над 130 сигнала предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от районите „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централната градска част. /ИРС