Уилям Лай - настоящият тайвански вицепрезидент, обеща да поддържа мирното статукво с Китай, но и да защитава Тайван, предаде Ройтерс. Лай пое ръководството на управляващата партия преди кампанията за президентски избори на острова, на която се очаква той да се кандидатира, предаде Ройтерс.
Лай беше избран за лидер на Демократическата прогресивна партия, след като президентката Цай Ингвен се оттегли през ноември и постигането на съкрушителна победа на местните избори. Очаква се партията да издигне Лай за кандидат за президент на изборите следващата година, въпреки че той все още не е обявил официално дали ще се кандидатира. Поради ограничение в броя на мандатите Цай не може да участва в президентските избори.
Демократическата прогресивна партия спечели на последните избори с обещание да се изправи срещу Китай. Очаква се двустранните връзки да бъдат приоритет в дневния ред за 2024 г. След като оглави партията, Лай каза пред журналисти, че мисията на неговата политическа сила е да защити Тайван при поява на опасност от Китай, но мирът е общо очакване на хората, които живеят от двете страни на Тайванския проток.
“Ще положим всички усилия, за да запазим настоящото състояние на мир и стабилност в региона“, каза Лай, като подчерта, че мирът зависи също и от националната отбрана.
През 2018 г. докато беше премиер, Лай разгневи Китай със свое изказване. Тогава той заяви, че е “независим тайвански служител“ и че становището му е, че Тайван е суверенна и независима държава, а това е "червена линия" за Пекин. На въпрос, свързан с това изказване, Лай каза, че се е ангажирал да следва политиката на Цай, според която само тайванският народ може да взима решения за бъдещето си, и че Република Китай (официалното име на острова) и Китайската народна република (Китай) “не са подчинени една на друга“.