С благословията на Запада създаването на нацистка полицейска държава в Украйна е завършено, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.
"Създаването на нацистка полицейска държава [в Украйна] е в разгара си. По същество то вече е завършено с благословията на Запада", заяви той  на пресконференция за резултатите от руската дипломация през 2022 г.
Лавров припомни, че през 2004 г., времето на първия Майдан в Украйна, за първи път европейски официални лица заявиха: "Украйна трябва да избере с кого да бъде - със Запада или с Русия". Оттогава насам, според министъра, този подход в западната политика към региона се насърчава последователно. 
Русия разчиташе, че Европа ще разбере, че е невъзможно да "мами постоянно" и да се нарушават дадените обещания, включително по въпроса за разширяването на НАТО на изток, каза още руският външен министър.
"Дадох пример с първия Майдан в Украйна през 2004 г., когато официална Европа каза, че Украйна трябва да избира: с Европа или с нас. Това беше три години преди речта на [руския президент Владимир Путин] в Мюнхен. И тогава разчитахме, че разумът ще надделее и Европа ще разбере, че не може постоянно да мами, че не може постоянно да придвижва НАТО на изток в разрез с дадените обещания", каза той.
В този контекст руският външен министър допълни, че Москва ще бъде принудена да предприеме неуточнени мерки по границата си, ако Финландия се присъедини към военния алианс на НАТО, съобщи Ройтерс.
Лавров заяви, че Финландия дълго време е била пример за приятелски отношения, но бързо е променила реториката си по отношение на Москва. Той заяви, че поради това Русия ще трябва да предприеме "подходящи мерки на нашите граници", ако Финландия, която споделя 1 300 км  граница с Русия, наистина стане член на НАТО.
Думата "война" беше най-трагичната през 2022 г., но действията на Русия са отговор на хибридната война, която Западът води, посочи още Лавров.
Руският външен министър посочи, че САЩ са прекъснали преговорите с Русия за стратегически диалог и че отношенията между Вашингтон и Москва няма да бъдат същите като преди. Лавров също така каза, че вина за началото на дипломатическия спор между Москва и Вашингтон носи бившият американски президент Барак Обама, след като по време на неговото управление бяха изгонени 35 руски дипломати след съобщенията за руска намеса в американските избори през 2016 г., информира Ройтерс.
"Думата "война",“  каза Лавров в отговор на въпрос коя е най-трагичната дума през изминалата година. „Не се страхувам да го кажа, защото това, което се случва, е нашият отговор, който, както каза президентът [Владимир Путин], може би е трябвало да бъде даден малко по-рано, но това е точно отговорът“, предаде ТАСС.
В същото време руският външен министър отбеляза, че думата, която дава надежда, е "победа". "Мисля, че светът трябва да чуе думата "победа". Онези, които искат да чуят думата "преговори", за съжаление, всъщност не искат тези преговори и манипулират този термин по всички възможни начини, за да удължат възможно най-дълго тази война срещу Русия", подчерта Лавров.
Руският външен министър посочи, че след края на Студената война Съединените американски щати са нахлували в чужди територии около 300 пъти.
Той отчете, че арабските страни не се присъединиха към антируските санкции въпреки натиска на Запада.
Лавров отбеляза още, че западните държави се опитват да създадат блокове срещу Русия и Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Той обвини Запада, че търси начини да дразни и разгневява Китай по редица въпроси, като статута на Тибет и Тайван. Според Лавров  Китай е твърде могъщ, за да могат САЩ сами да му се противопоставят, затова Вашингтон е принуден да "мобилизира" Запада в подкрепа на антипекинската си програма.