Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Архиерейска света литургия в храм „Св. Атанасий“ във Варна по повод 185-ата годишнина от построяването му и храмовия празник. Участие в службата взеха свещеници от епархията. 
В проповедта си митрополитът говори за личността и делото на свети Атанасий Велики, припомняйки, че е бил образован, дълбоко просветен човек, запознат както с богословската, така и с философската книжнина. По думите му Александрийският патриарх е бил повлиян от произведенията на Платон и Фотий. Определян е като стълб на църковното разбиране на живота и е уважаван особено много от своите съвременници, които открояват в него качества като смиреност, умереност, състрадание, приятен нрав и го определят като ангелоподобен, каза владиката.
Той посъветва всички да се докоснат до творчеството на св. Атанасий Велики, като отбеляза, че пристъпването към него изисква чистота на ума и сърцето. Свързваме го най-вече с борбата срещу ереста на Арий (арианството), написването на житието на св. Антоний Велики и с Никейския символ, който пренася на плещите си през бурите, напомни митрополит Йоан. 
Св. Атанасий обаче е понесъл и множество страдания за вярата. Бил е на пет заточения, продължили общо 17 години и половина. „Това са хора с огромна любов към Бога, които са виждали пред себе си лицето на смъртта всеки ден и са живеели като за последно“, сподели владиката.  
На храмовия празник бе отслужен водосвет и бяха осветени четиристотин порции риба, подготвени от църковното настоятелство, които бяха раздадени на присъстващите. Миряните получиха и новия брой на енорийския вестник "Православен глас“, който се разпространява безплатно.
Църквата “Св. Атанасий” е построена в този си вид през 1838 г. на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм, който е бил по-малък и подобен на старинния "Успение Богородично”. Варненци събират средства за построяването на новия храм и строежът е завършен само за две години.
В северния кораб на старата катедрала на Варна под пода има крипта, в която са били погребани гръцките митрополити Захарий, Порфирий и Григорий. По-късно техните кости са пренесени в митрополитската алея на старите Варненски гробища, припомни на службата дядо Йоан.
През 2014 г. в храма е пренесено копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица от Света Гора и копие на Молдовската чудотворна икона на св. вмчк Георги от Зографския манастир. След края на светата Литургия в неделен ден и на празник, за поклонение се изнасят частица от Честното дърво (св. Кръст Господен), свети мощи на св. Йоан Златоуст, св. вмчк Димитър Солунски и на други светци. Църковното настоятелство развива широка просветна дейност с неделно училище и школи по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис.