Американският технологичен гигант "Амазон" (Amazon) си върна първото място като най-ценна марка в света въпреки спада на пазарната капитализация на компанията с 15 на сто през 2022 г. до 299,3 милиарда щатски долара. Това се посочва в най-новия доклад на консултантската фирма "Бранд Файненс" (Brand Finance), класиращ по пазарна капитализация 500-те най-големи компании в света.
"Амазон" е загубил над 50 милиарда щатски долара миналата година, като рейтингът й е намалял от AAA+ на AAA. Проучването е установило, че удовлетвореността на клиентите от обслужването им от "Амазон" е спаднала, докато времето за доставки се е удължило,  и в следствие - потребителите са по-малко склонни да препоръчват услугите на компанията.
С прекратяване на ограниченията, свързани с пандемията от КОВИД-19, хората се завръщат към пазаруването "на живо", което намалява търсенето на онлайн търговците.
Друга американска корпорация - технологичната "Епъл" (Apple), се нарежда на втора позиция като най-ценна марка в света. "Епъл" е оценена на 297,5 милиарда долара, което е понижение с 16 на сто спрямо година по-рано. По-ниската капитализация на компанията е свързана със спад в прогнозираните приходи, тъй като се очаква нарушените вериги за доставки на стоки и затегнатият пазар на труда да ограничат предлагането на хардуерните продукти на марката.
Трети американски гигант - "Гугъл" (Google) - зае третото място, с капитализация в размер на 281 милиарда долара.
"Технологичните марки по света са загубили значителна част от стойността си в отговор на променящите се модели на търсене. Инфлацията засегна компаниите в много сектори, но тъй като навиците на потребителите частично се връщат към моделите отпреди пандемията, търсенето на услуги на технологичните марки в голяма степен бе засегнато", коментира данните Дейвид Хей, председател и главен изпълнителен директор на "Бранд Файненс".
Нарушените вериги на доставки, недостигът на работна ръка и затрудненото финансиране оказаха своето въздействие върху компаниите, добави той.
В класацията намират място 48 технологични марки, с две по-малко миналогодишното издание, след като отпаднаха "Снапчат" (Snapchat) и "Туитър" (Twitter).
Други технологични компании, които са загубили от стойността си, са "Самсунг" (Samsung Group) (-7 на сто до 99,7 милиарда долара), "Алибаба" (Alibaba.com) (-56 на сто до 10 милиарда долара), "Фейсбук" (Facebook) (-42 на сто до 59 милиарда долара) и "УиЧат" (WeChat) (-19 на сто до 50,2 милиарда долара).
От друга страна "Инстаграм" (Instagram) (+42 на сто до 47,4 милиарда долара) и "ЛинктИн" (LinkedIn) (+49 на сто до 15,5 милиарда долара) са увеличили пазарната си капитализация.
Производителите на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) (+44 на сто до 66,2 милиарда долара) и китайската БИД (BYD) (+57 на сто до 10,1 милиарда долара) значително са повишили стойността си, според авторите на класацията.