Асоциацията „Ес О Ес детски селища“ в Германия е получила през последните години 160 сигнала за насилие и тормоз, предаде ДПА.
„Тези 160 сигнала идват както от настоящи, така и от бивши получатели на грижа“, каза пред ДПА Клаус Шефер председател на независимата комисия, сформирана от асоциацията, за да установява преживени от децата несправедливости и да се справя с това.
„За проблеми е съобщавано още от 60-те години (на миналия век)“, допълва той.
Според Шефер, с помощта на „Ес О Ес детски селища“ през този период повече от 10 000 деца в Германия са израснали в семейна среда.
Около половината от сигналите са били за случаи, в които деца и младежи упражняват насилие едни срещу други, заяви още председателят на комисията. Освен това е имало и сигнали за насилие и сексуален тормоз върху възпитателите им.
Клаус Шефер каза още, че основно случаите са свързани с прилагане на насилствена, т. нар. черна педагогика, съществувала в много учебни заведения през 60-те и 70-те години.
В началото на октомври 2021 г. нашумяха резултатите от проучване, в което се посочваше, че двама възпитатели в детско селище в Бавария, са извършили „гранични нарушения“, които са били на ръба да бъдат квалифицирани като престъпления.
Проучването на известния експерт по насилието Хайнер Койп сочи, че двамата бивши служители са причинили „страдание“ на някои от поверените им  деца.
След оповестяването на резултатите е сформирана комисията, която Шефер председателства, със задача да се справя с подобни случаи. Комисията публикувала обяви във вестници, в които призовавала пострадалите, които досега не са се свързали с нея, да го направят. 
Първоначалната оценка на комисията се очаква през лятото, а публикуването на окончателните данни е планирано за средата на 2024 г.