Плевен, освен пазител на българската история, винаги е бил и си остава авиационен град, люлка на българската военна авиация. Това каза президентът Румен Радев на тържественото откриване на сградата на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Плевен.  
Аз съм убеден, че това ползотворно партньорство ще продължава и занапред. И мога да ви гарантирам, че тъй като вие успяхте да покажете резултатите от взаимодействието на държавна и местна власт, държавата ще продължи да ви подкрепя, така че заедно с общината в най-скоро време да видим този регион облагороден, да съответства на нивото на вашите амбиции, размах на мислене и способности, каза Радев.
По думите му с откриването на Изнесения комплекс за авиационно образование най-сетне летци и авиационни инженери ще получават сертификат за летателна и инженерна правоспособност по правилата на гражданската авиация.
Днешното събитие по своята значимост е сравнимо с възстановяването на Военновъздушното училище и то е важен акт за системата на висшето военно образование, за региона на гр. Плевен и цялата българска авиационна общност. То е важна стъпка в развитието на българската авиация, а тя се превръща неизбежно в призвание за всеки, който свърже живота си с нея. Призвание, в което оцеляват и побеждават само личности с високи морални качества, каза в словото си Радев.
По думите му личности, които са готови за честта, за любовта към България и към небето на България да поставят на заден план своя живот и своето благополучие, се изграждат още от деня, в който прекрачат прага на военното училище.
Днес съм тук, за да подкрепя волята, визията, всеотдайността и труда на ръководството на военновъздушното училище, на преподавателите, на курсантите, на студентите, които с помощта - безрезервна, изключително важна - на община Плевен, на редица институции, на приятели на авиацията, успяха само три години след връщането на академичната самостоятелност да придадат облик на военновъздушното училище на водещо в системата на висшето военно образование, коментира още държавният глава.
По думите му позиционирането на Изнесения комплекс за авиационно образование в Плевен ще привлече още повече млади хора и ще им помогне да усвоят още по-добре авиационните науки.