Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция бе открит днес в Кърджали. Събитието започна с водосвет, отслужен от отец Петър Гарена, свещеник при централната градска църква „Св. Георги Победоносец“. На откриването присъстваха народни представители, областният управител на града Даниел Делчев, председателят на общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник-кметът Тунджай Шюкрю, представители на общински и местни институции и политически партии и журналисти. 
БТА е в Кърджали от почти половин век, отбеляза генералният ѝ директор Кирил Вълчев. "Съвсем логично е Кърджали, градът на Арда, който е най-големият административен промишлен търговски културен център на Източните Родопи, да има присъствие на БТА", каза Вълчев.
По думите му пресклубът ще бъде място за различни гледни точки, както са и всички други национални пресклубове на БТА. "Ще разговаряме тук, за да постигаме мир, което е особено важно в тези дни на крамоли у нас и на война близо до нас", добави генералният директор на БТА. Тук, освен офис на БТА, освен място за пресконференции, ще бъде място за събития, каза още той и обясни, че първото ще бъде конференция, посветена на Фондовете за сближаване на Европейския съюз под наслов – "Европа в България: Общо бъдеще". БТА го прави съвместно с Европейската комисия. Кирил Вълчев допълни, че пресклубът ще бъде място за обучение и срещи на журналисти. 
"Смисълът на работата на БТА е не само да разказва за днешния ден, а всъщност да оставя свидетелства за днешния ден. С този пресклуб хората в Кърджали ще оставят повече такива свидетелства", коментира Вълчев.
Надявам се, че в пресклуба ще работят, както и досега, обективни и безпристрастни хора и добри професионалисти, каза Даниел Делчев. "Разчитаме на вас, има нужда от вас в Кърджали", заяви той.
Кирил Вълчев отбеляза, че за последните две години БТА удвои пресклубовете си. "Ние имаме пресклубове вече в 22 областни града. До края на тази година се надявам да имаме пресклубове във всички областни градове", коментира той и добави, че ще бъдат откривани пресклубове в градове с население над 25 000 души, каквито са 15 в България. "Имаме четири национални пресклуба извън България – в Скопие, Букурещ, Тараклия и в Босилеград. През декември открихме и национален пресклуб и на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който плава за Антарктида с наш постоянен кореспондент", каза още генералният директор на БТА.
Пресклубът в Кърджали се намира на бул."България" 61. Той e първи от последната група национални пресклубове, които ще бъдат открити през 2023 г. в областните градове на България. Към момента БТА няма национални пресклубове само в Смолян, Разград, Перник и Монтана.
Първият щатен кореспондент на БТА в Кърджали е Петър Бакалов. Завършил е история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1974 г. Той е работил и отразявал събитията в региона за агенцията от декември 1976г. до декември 2011г. Бакалов е дългогодишен председател на едно от журналистическите дружества в града. Преди него, като извънщатни кореспонденти, са работили Тодор Ингилизов и Георги Талев. В периода 2003г. – 2017г., отново като извънщатен, за агенцията е снимал фотографът Петко Борисов. Сега кореспондент на БТА в област Кърджали е Валентина Стоева. Офисът, в който се помещава към днешна дата агенцията, отново е държавна собственост.