Съдиите от Върховния съд на САЩ изслушаха аргументите по жалбата на турската банка Халкбанк срещу решение на по-нисша инстанция, което позволява наказателното преследване срещу банката да продължи, предаде Ройтерс. 
Банката иска да избегне наказателни обвинения в САЩ за предполагаемо подпомагане на Иран да избегне американските икономически санкции. Халкбанк твърди, че е защитена от наказателно преследване, понеже като юридическо лице, чийто мажоритарен собственик е турското правителство, следва да се ползва от същата правна защита като Турция. Суверенният имунитет по принцип защитава държавите от съдебни дела в съдилищата на друга държава, посочва агенцията.
На заседанието вчера съдиите изразиха опасения, че от една страна прекратяването на съдебното преследване би ограничило правомощията на изпълнителната власт на САЩ да взема решения, свързани с националната сигурност,  а от друга, че наказателното преследване на структура на чуждо правителство би имало последици.
Халкбанк беше обвинена в Ню Йорк през 2019 г. Тя твърди, че е невинна по обвиненията в банкова измама, пране на пари и конспирация във връзка с предполагаемото използване на парични посредници и фиктивни компании в Иран, Турция и Обединените арабски емирства за избягване на санкциите на САЩ. Според финансовата институция становището ѝ се подкрепя от американски закон от 1976 г., наречен Закон за чуждестранните суверенни имунитети (FSIA), който ограничава юрисдикцията на американските съдилища по отношение на искове срещу чужди държави. 
Случаят с Халкбанк усложни американско-турските отношения, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече американските обвинения срещу банката "незаконна и грозна" стъпка.
Американските прокурори обвиняват Халкбанк, че е превръщала приходите от петрол в злато, а след това в пари в брой, за да облагодетелства ирански интереси, и е отчитала фалшиви доставки на храни, за да оправдае прехвърлянето на приходите от петрол. Според обвинителите също така Халкбанк е помогнала на Иран тайно да прехвърли 20 млрд. долара, като поне 1 млрд. долара са били изпирани чрез финансовата система на САЩ.
Базиран в Манхатън апелативен съд на САЩ през 2021 г. отсъди срещу Халкбанк, като заключи, че дори FSIA да защитава банката, действията, за които тя е обвинена, попадат в обхвата на изключението за търговска дейност.