Отмяната на ковид ограниченията в Китай се очаква да засили световното търсене на петрол през 2023 г. до нови рекордни максимуми, прогнозира днес Международната агенция по енергията (МАЕ) в месечния си доклад за петролния пазар, предаде Ройтерс. 
Две големи неизвестни величини доминират перспективите за петролния пазар през 2023 година: Русия и Китай, посочва организацията. 
Доставките от Русия ще се забавят под пълния ефект от санкциите, докато Китай ще е двигател за близо половината от растежа в световното търсене на петрол, макар че формата и скоростта на отварянето на икономиката му остават несигурни, според МАЕ. 
Слабата промишлена активност и мекото време допринесоха за намаляване на търсенето на черно злато с близо един милиона барела дневно в развитите страни от ОИСР през последното тримесечие на 2022 година. 
Въпреки  възможната, макар и мека, рецесия в Европа и Съединените щати, очакваното отваряне на китайската икономика вероятно ще доведе до възстановяване в търсенето на горива и в съседните азиатски икономики. 
МАЕ повиши прогнозата си за растежа в търсенето на петрол в света през 2023 г. с 200 000 барела дневно до 1,9 млн. барела дневно и по този начин е възможно показателят да достигне рекордните 101,7 млн. барела дневно, допълва ТАСС. 
Според агенцията най-голям принос за растежа ще има търсенето на авиационно гориво. 
Очаква се световното предлагане на петрол същевременно да се забави до 1 млн. барела дневно, като лидери в добива да бъдат САЩ. 
МАЕ отбелязва също така, че световните запаси от петрол през ноември са се повишили със 79,1 млн. барела, достигайки най-високото си равнище от октомври 2021 година.