Поради ръст на заболеваемостта от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип в Добричка област е обявена грипна епидемия в периода 20-25 януари, гласи заповед, публикувана на сайта на Регионалната здравна инспекция.
За посочения период се преустановява присъственият учебен процес в училищата на територията на областта, както и провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включително посещения на музеи, изложби, природни обекти и други спортни, културни, опознавателни и възпитателни мероприятия, екскурзии, зелени училища, туристически пътувания.
В детските заведения се извършва стриктен ежедневен филтър, като установените болни деца се връщат по домовете. До работа не се допускат заболели служители в детските заведения. Въвежда се и засилена дезинфекция на повърхности, играчки и други по два пъти на ден и често проветряване на помещенията.
Преустановяват се и плановите консултации на бременни жени и деца, както и профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.
Преустановяват се и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, като изключения се допускат само за терминално болни пациенти. Всички лица, които се намират в лечебни и здравни заведения, трябва да носят защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.
В периода 9-15 януари заболеваемостта от ОРЗ и грип в областта е 219,5 на 10 000 души, което над средната за страната от 187,04. Най-засегната е възрастовата група от 5 до 14 години, като заболели са 840,65 на 10 000 лица. Следват децата от 0 до 4 години, сред които заболеваемостта е 700 на 10 000.
Към момента грипни епидемии са обявени и в Пловдив (от 19 до 30 януари), Ловеч (18 – 24 януари), Пазарджик (18 – 24 януари), Габрово (18 – 24 януари), Стара Загора (17 – 23 януари) и Шумен (13 – 18 януари). Считано от 19 януари, обявената епидемична обстановка в област Шумен се отменя.