Дирекцията на Природен парк (ПП) „Витоша“ организира фотоконкурс, в който всеки може да участва с авторски снимки, направени при разходка в планина Витоша. Това съобщиха от дирекцията на парка на своята фейсбук страница. Ще има пет категории – „Животни“, „Хора“, „Планински спортове“, „Панорами“ и „Отвисоко“. Фотоконкурсът ще се съчетае и със Седмицата на гората през април, заявиха за БТА от парка.  
В категория „Животни“ ще се допускат фотографии само на диви животни от Витоша. От дирекцията на парка посочиха, че това може да са птици, катерици, сърни и др. Снимки на домашни любимци и селскостопански животни няма да бъдат допускани, подчертават от ПП „Витоша“.
В категория „Хора“ се очаква фотографът да е уловил поглед, жест или емоция на посетител на Витоша. От парка коментират, че Витоша е най-посещаваната защитена територия в България с над 3,5 милиона туристи годишно.
В категория „Планински спортове“ ще се очакват снимки на една от над 14 спортни дейности през всичките сезони.
„Панорами“ е категорията, в която всеки може да участва, заснемайки „спиращи дъха природни гледки“.
В категория „От високо“ ще се приемат снимки, направено с дрон.
Фотографиите се приемат до 31 март 2023 г. на e-mail: [email protected].За участие ще се допускат само авторски снимки, нередактирани, в оригинална резолюция и формат JPG, с размер над 2000 пиксела на дългата страна. Снимките трябва да са описани с имената на авторите, мястото на заснемане, както и с имената на хората в кадър (когато има такива, заснети в близък план - лице).
В периода от 1 до 7 април 2023 г. избрани снимки ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на парка. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани и в списанията „Гора“ и „360 градуса".
Наградите ще са книги за богатото биоразнообразие на Витоша, разкриват от ръководството на парка. И допълват, че най-добрите снимки ще бъдат използвани и като илюстрации в новия сайт на ПП „Витоша“, който сега се разработва.