Трябва ясно да се каже, че директен износ за Украйна е нямало, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" и бивш премиер Кирил Петков на брифинг в парламента по повод публикация на германския всекидневник "Велт" за "България - страната, която тайно спаси Украйна".
"Нашите партньори от Полша и Румъния, от Щатите и Англия са купували оръжието на българската индустрия. Да, част от това оръжие е отивало в украинската армия, но това не е, защото България е изнасяла, това е, защото нашите партньори са внасяли в Украйна. Но, радваме се, в заглавието е написано ясно, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята този път", заяви Петков.
"Всъщност "Ди Велт", ако сте прочели статията детайлно, казва, че няма директен износ от България за Украйна. България е изнасяла оръжие за редица страни, между които Щатите, Англия, Полша, Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна", коментира и Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" и бивш вицепремиер и министър на финансите.
(следва)