Председателят на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и румънски вицепремиер Келемен Хунор каза снощи, че не подкрепя отделянето на Румъния от България в процеса на присъединяване към Шенгенското пространство, съобщи Аджерпрес.
„Не подкрепям отделянето от България. Трябва да запазите приятелите си и трябва да вървите заедно по пътя освен ако не се случи нещо много, много изключително. Но ако сега опитаме да се откъснем от България, ще изпратим лош сигнал. След това вече никой няма да ти има доверие. Освен това, технически, това е проблем, защото ще трябва да преместите шенгенската граница на Дунава, което от техническа гледна точка означава забавяне", каза Келемен Хунор пред „Прима нюз.“
Той добави, че се надява тази година Румъния да влезе в Шенгенското пространство, но че е трудно да се даде краен срок. Според него, ако страната не влезе в Шенген през 2023 година, не трябва да се ангажира с тази тема до 2025 година, тъй като предстоят избори за европейски парламент догодина и ще има промени.
Докато нещата тръгнат в нормалното русло, 2024 година ще мине. Искам да мисля, че ако не можем да приключим този въпрос по време на шведското председателство на ЕС, може да приключим по време на испанското председателство. Австрийците също се нуждаят от малко време. Сега имат (бел.ред. регионални) избори през януари-февруари в Долна Австрия и след това нещата ще се уталожат малко политически“, отбеляза Келемен Хунор.
Пред декември Австрия се противопостави на приемането в Шенген на Румъния и България, която не получи подкрепа и от Нидерландия, заради притеснения свързани с организираната престъпност, незаконната миграция и сигурността.