Осемнадесет души, включително украинският вътрешен министър и други висши служители, както и три деца, загинаха, когато хеликоптер се разби в предградие на Киев, предаде Ройтерс, като се позова на началника на националната полиция.
Хеликоптерът падна близо до детска ясла и жилищни сгради в град Бровари североизточно от столицата Киев. Областният управител каза, че са пострадали 29 души, включително 15 деца.
Началникът на националната полиция Игор Клименко съобщи, че сред загиналите е министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, назначен от президента Володимир Зеленски през 2021 г. Загинали са и неговият заместник Евгений Енин и държавният секретар на министерството, добави Клименко. "В резултат на катастрофата в Бровари загина ръководството на министерството на вътрешните работи на Украйна. Те бяха в хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации", заяви началникът на полицията.
На кадри от видеа, публикувани в социалните медии, се виждат горящи сгради. "Имало е деца и… служители в яслата в момента на трагедията", написа в "Телеграм" областният управител на Киевска област Олексей Кулеба.
Засега не е ясно каква е причината за падането на хеликоптера, а Русия също не е коментирала информацията. Украински официални представители не са споменали за руска атака в региона.
"За съжаление това се случи на хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации, който изпълняваше своите задачи", заяви говорител на украинските ВВС пред телевизия "Апостроф ТиВи" (Apostrof TV).