Американският конгресмен Ричи Торес призова всички страни да признаят независимостта на Косово, като заяви, че Западът е отишъл прекалено далеч в угаждането на Сърбия, съобщава Албанското радио и телевизия.
Торес обвини Сърбия, че е „протегнатата ръка на Русия“, а за Прищина каза, че е съюзник на САЩ и заслужава подкрепа „в битката със Сърбия“.
„Косово заслужава признаване, то заслужава подкрепа в битката срещу Сърбия, която е пълномощник на Русия, и ние трябва да подкрепим демокрацията на Косово. Притеснен съм от факта, че Западът е отишъл прекалено далеч в угаждането на Сърбия“, каза Торес.
На 10 януари сръбският външен министър Ивица Дачич каза, че в момента 106 от 193 държави в света не признават независимостта на Косово. 
В началото на януари президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че девет страни са оттеглили признаването на Косово и че се очаква и десета да го направи, без да посочва за коя държава става въпрос. Според Вучич деветте страни са Сомалия, Буркина Фасо, Габон, Есватини (Свазиленд), Либия, Гвинея, Антигуа и Барбуда, Света Лусия и Малдивите.
Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.