Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес пред Европейския парламент, че подкрепя изпращането на танкове на Украйна. Той отбеляза, че това е неговото лично мнение.
Вече година Русия преследва стратегия на разрушение и терор в опит да подчини украинците, но те устояват, отбеляза Мишел. ЕС ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо, добави той. Европейските граждани знаят, че тази подкрепа цели постигането на мир и опазването на международния ред, както показаха проучванията на общественото мнение, посочи Мишел.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди готовността на ЕС да продължи подкрепата за Украйна, докогато това е необходимо. Изправени сме пред руския империализъм, обобщи тя.
Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС е показал решимост и е успял да прекъсне зависимостта си от вноса на руски изкопаеми горива. Общите ни усилия се отплащат - днес цената на газа е по-ниска отпреди началото на войната, отбеляза тя.
Успяхме да заместим повечето от руските горива, европейските газови хранилища са запълнени до 80 на сто от обема и това се случва за пръв път в тази част на годината, добави Фон дер Лайен. Тя допълни, че междувременно ЕС е удвоил производството на възобновяема енергия.
Напълно се отървахме от руските въглища и от опита за изнудване с руския газ, намалихме вноса на руски петрол, освободихме се от хватката на (руския президент Владимир) Путин, заяви председателят на ЕК. Всичко това се дължи на нашето единство, трябва да бъдем горди, посочи председателят на комисията. Според Фон дер Лайен руският президент е допуснал голяма стратегическа грешка със спирането на 80 на сто от газовите доставки за ЕС скоро след началото на войната в Украйна.