Послания от 28-те административни области на страната ще бъдат гравирани на мраморна плоча в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен” в Родопите. Това съобщиха от Фондация „Наследство в бъдещето“, чиято инициатива е изграждането на пилона.
Посланията ще бъдат гравирани върху карта на България, като всяко от тях ще съдържа до седем думи. На много места в страната областните управители вече са обявили конкурси, някои насочени изцяло към ученици и младежи, за избор на текст на принципа на индивидуалното доброволчество. Мраморната плоча с картата на България ще е с размери шест на три метра и ще бъде изработена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино.
В основата на 111-метровия пилон за българското знаме ще бъде вградена и капсула на времето. За да се реализира проектът тече дарителска кампания. Организаторите се надяват в нея да се включат българи в страната и чужбина, посочват от фондацията. Националната дарителска кампания „България заслужава!“ е под патронажа на президента  Румен Радев и е подкрепена от общественици, творци, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.
БТА припомня, че на 24 декември м.г. от Фондация „Наследство в бъдещето“ съобщиха, че са започнали геопроучвателни сондажи на терена, на който ще се извиси 111-метровият пилон „Рожен“. Сондажите са на дълбочина до 24 метра от теренната повърхност, откъдето със специализираната техника се вземат земни и скални проби, които ще бъдат изследвани в лаборатория за определяне на физико-механичните показатели. 
Пилон „Рожен“ ще е с диаметър 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничния стълб ще е 55 тона. През ноември Национална дарителска кампания „България заслужава!“ започна събирането на послания от днешните млади българи към бъдещето. 
На 11 декември генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев подписа договор за партньорство с фондация "Наследство в бъдещето", организатор на Роженския събор. Други медийни партньори в реализирането на проекта са Българската национална телевизия, Българското национално радио, вестник „24 часа“, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Rock, Мелъди, Actualno.com.
Пълна информация за Националната дарителска кампания „България заслужава!“ може да се намери тук, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват всяка седмица.