Няма нито едно действие, което да е извършено от Агенция „Митници” след като проведох разговора с премиера Бойко Борисов. Това каза пред bTV бившият шеф на агенцията Ваньо Танов.
Според Танов, разговорът между двамата по телефона е станал 4 дни след като на фирмата на Мишо Бирата е възстановен лиценза. Той смята, че на Борисов му е внушавано от президента Георги Първанов, че действията на митничарите са незаконосъобразни. От разговора ми с премиера са изпаднали нецензурни думи по отношение на покойния бизнесмен, каза още бившият митнически шеф.

Ваньо Танов заяви, че не е наясно дали премиер и президент са говорили по този повод по телефона, но бе категоричен, че именно Първанов е натискал Борисов да отмени акцията на митничарите.

Имал съм среща с Мишо Бирата в Агенцията и му беше обяснено какви нарушения има и че това може да му коства лиценза, потвърди Танов. Според него, на тази среща е имало и други служители на митниците, но не можа да си спомни кои точно.

Според Танов, той никога не се е срещал насаме с починалия бизнесмен. Той определи като масово явление опитите на политици да окажат натиск върху държавни структури в полза на определен бизнесмен. Танов каза, че от 2006 до 2009 година действа кулата за производство на спирт във фабриката на Мишо Бирата и никой не е правил проверки за това.

Лицензите на знакови фирми за производство на алкохол са издавани през 2006 година без никакви проверки, твърди бившият митничар номер 1.