Няма как да проследим пътеката от продажбата на самолети Су-25 на частни български компании до появата им в Украйна. Това коментира служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ, по повод информация на новинарската агенция "Блумбърг", която публикува разбивка на основните оръжейни системи, които Украйна е получила.
В списъка на агенцията се споменават 14 щурмови самолета руско производство Су-25, които държави членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна.
В периода 2005 – 2012 г. са продадени 20 самолета Су-25К. Шест от тези самолети са на територията на България все още, останалите 14 самолета са извън България, като са изнесени основно по посока Грузия, отново в същия период – 2005 – 2012 г., обясни Стоянов.
Той добави, че тогава самолетите са закупени от български компании, които имат разрешителни за търговия с оръжия. Те са извършили напълно законно тази дейност – те са закупили и са препродали тези самолети, търсейки някаква печалба, добави министърът.
През 2001 г. беше приет „План 2004“, съгласно който българската армия беше редуцирана, редуцирани бяха и българските Военновъздушни сили. В резултат на този план, тези самолети бяха обявени за излишни и бяха продадени, съгласно плана за излишна техника, обясни Стоянов.  
По думите му самолетите, които са в България, се намират в авиобаза „Безмер“.
Все по-трудна става поддръжката на авиационна и сухопътна техника, произведена в бившия Съветски съюз. В определен момент ще стане невъзможна. Ние не можем да си произвеждаме сами резервните части, които да влагаме и в авиационната техника, и в техника на сухопътните войски, добави Стоянов.
Опитваме се да удължим летателния ресурс на МиГ-29 колкото се може повече, докато намерим някакво решение. Два двигателя трябва да дойдат до края на този месец, в напреднали разговори сме с полската страна. Това ще даде много малка глътка въздух за изтребителната ни авиация, каза още той.
Димитър Стоянов добави, че му предстоят срещи с министрите на отбраната на Франция и Швеция за заместващи самолети. Ние държим на самолети втора ръка, на лизинг и на възможно най-ниска цена. Важното е и времето, добави военният министър.