Турция e важен партньор на Съединените щати не само в региона, но и в целия свят, заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър на пресконференция снощи, предаде Анадолската агенция. 
Помолен да отговори на въпрос за евентуалното послание на Пентагона до Конгреса във връзка със сключването на сделка за продажба на изтребители F-16 на Турция, Райдър заяви, че това е решение, което трябва да вземе Конгресът. 
"Съединените щати и Турция споделят общ съюз и са важен партньор не само в региона, но и в целия свят", добави той.
Запитан от Анадолската агенция колко важна е тази потенциална продажба за военните отношения, които през годините бяха обтегнати поради редица проблеми, говорителят подчерта, че САЩ гледат на Турция като на "важен съюзник".
"Със сигурност, когато става въпрос за двустранните отношения между САЩ и Турция, винаги сме казвали, че Турция е важен партньор и важен съюзник", заяви той. "Така че, ще продължим да работим в тясно сътрудничество с лидерите на Турция за това как можем да укрепим тези отношения и да се уверим, че взаимните ни нужди в областта на отбраната са взети предвид", добави Райдър.
През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара.
Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.