С оглед европейското ембарго върху вноса на руски петрол България "протяга тръби към морето", пише в коментар в. "Комерсант".
Търсейки варианти за осигуряване със суровини на бургаската си петролна си рафинерия, страната иска да възроди проекта за тръбопровод Бургас – Александруполис, посочва изданието. България и Гърция са се договорили спешно да подновят строежа на тръбопровода, но в режим на реверс – за доставки от Александруполис до Бургас, добавя то, като се позовава на президента Румен Радев, говорил вчера на форума "Българската енергетика – Стратегия 2023–2053", организиран от Министерството на енергетиката.
Така рафинерията в Бургас – собственост на руския концерн "Лукойл", а и други такива предприятия от Черноморския регион, "ще могат да получават петрол от цял свят", казал Радев.
Според българския енергиен министър Росен Христов съответният меморандум с Гърция ще бъде подписан в близките седмици. В момента нефтопреработвателният завод в Бургас продължава да получава руски петрол, тъй като България е получила изключения от европейското ембарго до края на 2024 г. "Лукойл" не коментира ситуацията, отбелязва вестникът.
Всекидневникът припомня параметрите на изходния проект, предвиждал доставки на петрол, главно от Русия, през България в Гърция – до 50 милиона тона годишно. Стойността на строежа според тогавашни оценки бе около 1 милиард евро. А целта - да се избегне преминаването на танкерите през крайно натоварения Босфор, където корабите редовно попадат в задръствания, обяснява "Комерсант".
През 2008 г. за нуждите на строителството бе създадено дружеството "Транс-Болкан пайплайн" с 51 на сто дялово участие на Русия; останалите дялове си разделиха поравно Гърция и България. През 2012 г. обаче София едностранно се оттегли от споразумението и проектът бе замразен. А експертите гледат скептично на плановете да бъде реанимиран, пише изданието.
На фона на българските опасения относно Турция, която би могла в бъдеще да ограничава минаването на кораби през проливите си, нужда от такъв тръбопровод наистина има, коментира Игор Юшков, експерт от Финансовия университет към правителството на Русия.
По думите му обаче икономическата целесъобразност на петролопровода е под съмнение заради доста ограниченото потребление в Бургас – ще се наложи България да купува петрол на световния пазар, да го доставя в Гърция, после да плаща за претоварването на суровината и за транзита по тръбопровода.
В първоначалната версия на петролопровода Бургас – Александруполис имаше яснота по повод източниците на доставки в Русия и получателите от Средиземноморския басейн, добавя Вячеслав Мишченко, шеф на аналитичния център към Руския държавен университет за петрол и газ "И. М. Губкин". Според експерта в момента такава яснота няма. Той вижда в плановете на България най-вече политическо изявление за намерението на страната да стане независима от доставките от Русия, допълва "Комерсант".