Около 30 на сто от новородените в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали са недоносени, а една от често срещаните причини за по-ранните раждания е инфекция при майката. Това коментира за БТА д-р Нурие Шабан, началник на Неонатологичното отделение в болницата.
По думите й, през 2022г. се наблюдава тенденция на намаляване на процента на родените недоносени деца в лечебното заведение, на фона на страната, но тя се дължи и на намаления брой раждания в Акушеро-гинекологичното отделение. Така например през 2022 г. в кърджалийската болница са проплакали 395 бебета, като 41 са били недоносени. За сравнение, през 2021 г. новородените са били 363, от които 59 недоносени. Последното бебе за 2022, както и първото за 2023 г. също са били недоносени.
„За недоносените дечица рискът се крие в това, че те са незрели – незряла дихателна система, незряла кръвоносна, нервна система. Основно рисковете са от степента на недоносеност на новороденото. Състоянието на дете, родено 1 000 грама е много по-рисково от това родено 2 500 грама. “, обясни д-р Шабан. 
По думите й, няма универсална причина за недоносване на едно бебе, но от значение е и възрастта на майката – колкото по-ниска е тя, вероятността да не износи бременността до край е много по-голяма. „Тук говорим, че един организъм на 16 години, да не кажем и на 18 години, е незрял организъм, който логично крие риск да роди недоносено дете“, коментира неонатологът. От родилното отделение на болницата пък уточниха, че средната възраст на жените, които раждат при тях за първи път, е между 28 и 30 години, като годишно имат и по десетина случая на родилки под 16 години.