Националният съвет на БСП решава на заседание днес от 14:00 часа за бъдещите действия във връзка с получения трети мандат за съставяне на правителство. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 
На пленума ще бъде обсъдена позиция на Националния съвет на БСП относно връчения трети проучвателен мандат на  „БСП за България“ и произтичащите действия от това. В дневния ред е включена и точка относно организацията на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП на 11 и 12 февруари т.г. и приемане на документите за конгреса, ориентировъчната програма и регламент.  
На 16 януари президентът Румен Радев връчи на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова третия (последен) проучвателен мандат за съставяне на правителство.
След като с мандатите на първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната", не беше избрано редовно правителство, според Конституцията държавният глава възлага на следваща парламентарна група по негов избор да посочи кандидат за министър-председател. 
На излизане от сградата на президентската институция Нинова обяви, че тази седмица ще свикат Националния съвет на партията, на който ще поискат да им бъде даден мандат да разговарят с всички парламентарно представени партии. Тя каза още, че БСП ще организира лидерска среща, ако се види, че на нея няма съгласие, ще върне мандата.