Великобритания и Съединените щати обещаха да продължат да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу Русия "толкова дълго, колкото е необходимо", предадоха Пи Ей медия и ДПА.
След разговори във Вашингтон с британския външен министър Джеймс Клевърли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства решението на Великобритания да достави на Киев основните бойни танкове на британската армия "Чаланджър 2".
Той посочи, че САЩ ще направят нови съобщения през следващите дни. Министърът на отбраната Лойд Остин ще бъде домакин на разговорите с ключови съюзници в базата "Рамщайн" в Германия по-късно тази седмица.
"Непрекъснато предоставяме това, от което Украйна се нуждае, и го правим по начин, който ни позволява да реагираме на действителната ситуация бойното поле", каза Блинкън. "Решени сме да се уверим, че Украйна разполага с това, от което се нуждае, за да успее на бойното поле", добави той.
Великобритания обеща да изпрати 14 танка, а украинският президент Володимир Зеленски призова за около 300 модерни западни бойни танка, за да могат неговите сили да предприемат настъпление срещу руския агресор.
На практика това вероятно означава американски танкове "Ейбрамс" и германски "Леопард 2".
Клевърли, който е на посещение във Вашингтон, похвали досегашните усилия на САЩ, като изтъкна, че те са най-големият доставчик на помощ - както военна, така и икономическа - за Украйна.
Той заяви, че САЩ и Обединеното кралство работят "ръка за ръка" - заедно с други съюзници - от началото на конфликта, за да осигурят на Украйна необходимата подкрепа. "Никога досега Русия не е била по-изолирана, а Атлантическият съюз - по-единен", каза той.
"Ако Путин е вярвал, че светът ще се умори от Украйна и ще загуби воля да се противопостави на амбициите му, то това е била поредната грешна преценка от негова страна", добави Клевърли.