Двете партии, за които е установено финансиране от юридически лица са Движение "България на гражданите" и "Национално патриотично обединение", заяви Екатерина Перчева, директор на Дирекция "Специфични одити" на Сметната палата.

Актове за нарушения на разпоредбите са съставени и на лидери на две политически партии, като максималният размер на актовете е няколко хиляди лв. ПП "Зелените", ПП "Глас народен" и "Горда България" са субектите, при които има неизяснени източници на финансиране, допълни Перчева.

Според председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров политическите партии като цяло имат добро счетоводство и финансово управление, а за периода от 2006 г. досега, партиите обръщат много повече внимание на отчетите си.

Ръководителят на Сметната палата засегна и темата за обезщетенията и допълнителните възнаграждения на служители на ведомството. "Колегията на СП взеха единодушно решение за получаване обезщетение от 6 заплати при предсрочно прекратяване на мандата. Целта на решението е взето, като се следва практика, която е установена през 2010 г. и това решение е напълно законосъобразно", обясни проф. Димитров. Според него служителите на Сметната палата не са получили бонуси, а допълнително възнаграждение за постигнати резултати. "Това е законно и е част от заплата, не е бонус", категоричен е председателят на Сметната палата.

Проф. Димитров съобщи, че има злоупотреби с изтичане на информация от Сметната палата, като към момента се прави вътрешно разследване.