По ресторантите често пробутват на клиентите си менюта без цени и грамажи, алармираха вчера от Комисията за защита на потребителите.

Освен това в заведенията пропускали да сложат на видно място удостоверението за категоризация, а в някои обекти надписите заблуждавали потребителите за техния вид, наименование и категория. Това са само част от нарушенията, които са констатирали инспекторите на комисията през миналата година, пише "Монитор".

Те са направили 8990 проверки в туристическите обекти и са съставили 1034 акта. Други често срещани гафове са необявяването на цените на нощувките и другите предлагани услуги, липса на регистър на туристите, както и предлагане на нощувки и храна в обекти, които не са категоризирани. Проверки в офисите на туроператори са установили също така, че има неточности при предварителната информация за организирани пътувания и в издаваните ваучери. Временно са затворени 169 туристически обекта, от които 148 са заведения за хранене и развлечения, уточниха от КЗП.

От комисията предупредиха потребителите да бъдат изключително внимателни при покупката на хранителни стоки не само в супермаркетите, но и в малките магазинчета. Един от основните критерии при избора на продукти е цената, затова е важно да се обръща внимание на обозначаването й както при предлагането на стоки в промоция, така и при продажбата им на редовни цени, напомнят експертите на КЗП.