Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля ново поевтиняване на тока за бита от 1 юли. В тази посока ще се работи, ако цените на природния газ бъдат намалени от април, както поискаха от „Булгаргаз".От регулатора поясняват, че „по-разумно е при едно хипотетично намаление на цената на газа да се търсят възможности за намаляване на цената на тока, произведена от топлофикациите и заводските централи. Така от намалението ще се възползват всички български граждани, а не само тези, които имат централно парно".
„Ако бъде намалена цената на тока от топлофикациите, това ще бъде трето поредно намаление и ще се влоши състоянието на сектора", коментира Валентин Терзийски, зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас.
„Когато газът поскъпва, не ни вдигат цената на тока, а когато пада, ги свалят", добави още той.
Както е известно, преди дни от "Булгаргаз" предложиха на ДКЕВР да утвърди по-ниска цена на синьото гориво за второто тримесечие на тази година. Общественият доставчик е поискал цената на газа от 1 април да бъде 612,80 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, което е с 2,73 на сто по-малко от действащата понастоящем цена, съобщи "Труд".