Само една десета от личния състав на подразделениата на ПВО на Украйна са готови за изпълнението на бойни задачи. Тези и други невесели данни се съдържат в секретен доклад на и.д. министър на отбраната на Украйна Игор Тенюх до и.д. президент на страната Александър Турчинов, съобщава ИТАР-ТАСС.
В доклада за резултатите от привеждането на въоръжените сили на страната в пълна бойна готовност Тенюх отбелязва "неудовлетворително ниското ниво" на изпълнението на заповедта по привеждането на съединенията и частите от мирно към военно време
Според документа, копия от който са раздадени само на неколцина депутати от Върховната рада, е "установено угнетяващо състояние на подготовката на личния състав на ВС на Украйна, недостатъчна укомплектованост на подразделениета с военни специалисти и отсъствието на изправна техника и въоръжение".

Особено внимание в доклада е отделено на неспособността да се гарантира защитата на въздушното пространство на страната от украинската ПВО. "Едва 10% от военнослужещите в дивизионите на ПВО имат теоретична подготовка и практически навици по откриването и прехващането на въздушни цели", се отбелязва в документа.

Нещо повече "ракетното въоръжение на комплексите на ПВО С-300П и С-200В е отслужило гаранционните си срокове за експлоатация и се нуждае от модернизация с цел продължаване на ресурса или замяната му с ново, което понастоящем се проезвежда само в Русия", отбелязва Тенюх.

В осталите въоръжени сили на Украйна положението не е по-добро. В сухопътните войски, по данни от доклада, "от общата численост, която е 41 000 души, реално боеготови са само 6000 военнослужещи". Количеството на боеготовите екипажи на бронирани машини е не повече от 20%, се казва в доклада.

Освен това повече от 70% бронетехниката на сухопътните войски са морално и физически остарели танкове съветско производство Т-64, които са експлоатирани по 30 и повече години. Като цяло, отбелязва Тенюх, личният състав на сухопътните войски на Украйна има ниско ниво на подготовка.

В украинските ВВС от почти 507 бойни самолета и 121 ударни вертолета само 15% са технически изправни и способни да се вдигнат във въздуха. Но като се вземе под внимание "ниската подготовка на летателния състав, да изпълняват бойни задачи са способни не повече от 10% от екипажите", отбелязва и.д. министър на отбраната.

Във ВМС към 1 марта "условно" боеспособни са само 4 кораба: фрегатът "Гетман Сагайдачный", корветът "Тернополь", корабът за управление "Славутич" и големият десантен кораб "Костянтын Ольшанский".