Хора с увреждания от Велико Търново настояват да бъде приета новата наредба за медицинската експертиза. Наредбата беше предложена от Националния съвет за хора с увреждания, подкрепена от Националния омбудсман, но по някаква причина Министерството на труда и социалната политика не иска да я приеме, посочи Райна Недялкова, която страда от диабет с множество придружаващи заболявания.
„Настояваме новото предложение на наредбата да бъде прието на заседанието на Министерския съвет на 12 януари, защото след влизането ѝ в сила животът на много хора с увреждания ще бъде облекчен“, посочи Недялкова. По думите ѝ в момента действащата наредба е от 2018 година и по нейната сила териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) признават само едно от заболяванията на хората с увреждания, но не отчитат придружаващите заболявания, което води до намаляване на социалната помощ.
В новата наредба е предвидено да бъдат включени всички придружаващи заболявания, което ще сумира процентите за тези, които се явяват на ТЕЛК. Новата наредба предвижда да не се спират пенсиите на хората с увреждания. Към момента, ако решението на ТЕЛК е до 31 януари, на съответното лице му бива спирана инвалидната пенсия до влизането в сила на следващото решение, което може да е през следващите няколко месеца, в много от случаите се стига до изчакване от 7 месеца. В този период хората с увреждания разчитат на близки, познати и благодетели за да си купуват лекарствата, да плащат сметките си и да имат средства за издръжка. В обособени групи в социалните мрежи те помагат помежду си, но очакват кардинално решение на проблемите си от страна на държавата.
Голям проблем е казусът с децата, родени с увреждания, които навършват 18 години, но за да получат решение от ТЕЛК, трябва да имат поне година трудов стаж, посочи Дамян Атанасов, чиято дъщеря е на 23 години с 99 процента инвалидност и получава 300 лева пенсия. “Ако не са родителите на тези деца, те няма как да оцелеят с подобни пенсии, при условие, че само лекарствата месечно са над 100 лева“, посочи той.
Засегнатите от действащото законодателство се събраха в района на "Стара болница" във Велико Търново и поставиха въпроса за цените на лекарствата в аптечната мрежа в страната спрямо цените, на които те се предлагат в съседни държави.
Хората с увреждания във Велико Търново, които днес се събраха да подкрепят националния протест в София, подчертаха, че не са на „жълтите павета“, защото физическото и финансовото им състояние не позволява, но изразиха надежда, че исканията им ще бъдат чути и предложението ще бъде прието на заседанието на кабинета на 12 януари.