Редовни кошмари в детството, които водят до стонове, викове, резки движения, може да са ранен предупредителен знак за психотични разстройства в по-късна възраст, предупреждават изследователи от Великобритания. Те се позовават на ново изследване сред близо 6800 подрастващи, наблюдавани до 12-годишна възраст.

Родителите им редовно били анкетирани как спят децата. А в края на проучването малките били тестване за склонност към психични преживявания като халюцинации, фобии и натрапливи мисли.

Средно 47 на 1000 деца имат някаква форма на психичен проблем. Но тези, които са измъчвани редовно от кошмари в ранното детство, са в два пъти по-голям риск, показало изследването.

Едно от всеки десет от децата имали страшни сънища между третата и седмата си година. В 37 на сто от случаите родителите разказвали за кошмари в продължение на няколко последователни години.

Връзката между проблемите със съня и психозата не е ясна. Една от теориите е, че тормоз или други травматични събития в началото на живота може да предизвикат и двете.