През 2013 година българите са плащали приоритетно задълженията си по ипотеки и кредити, както и сметките за ток, съобщи Дарик. Неплатените сметки към мобилните оператори са нараснали през изминалата година, а задълженията за парно и вода отново отчитат най-ниска събираемост, показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България. През 2013 година се е появил и нов вид длъжник. Все повече млади хора на възраст 20-24 години без постоянни доходи вземат бързи кредити, които в повечето случаи остават непогасени.

Най-често българите плащат дължимото към банкови институции. Най-просрочени са задълженията за парно и вода, а през 2013 година значително са нараснали и неплатените сметки към мобилните оператори, коментира Борислав Христов от Асоциацията на колекторските агенции в България.

"Човек явно плаща на база на това колко много може да загуби. Явно жилището е най-скъпото му нещо и затова плаща първо него. За тока няма избор, потребителският кредит е важен, докато водата знае, че няма как да му я спрат и не я плаща", коментира той.

През 2013 година се е откроил и един нов тип длъжник. Той е 20-годишен без постоянни доходи и взема предимно бързи кредити, които после не връща.

"Искат много и бързо. Искат скъпите купони, скъпите морета, основно купуват техника от възможно най-скъпия модел. Вземат кредити в размер от 400 до 1500 лева", коментират специалистите. Те изтъкват, че преди хората са вземали кредит заради печки, перални и други уреди за бита, които ще им служат дълго, а сега младите хора вземат заеми заради статуса си. "Приоритетът е да вземем нещо сега, да го консумираме, пък после ще видим как ще го плащаме. Забелязваме и тенденцията пенсионери да плащат кредитите на внуците си", каза Христов.

Статистиката сочи, че този нов тип длъжници са от най-трудно плащащите и представляват 15% от всички просрочили своите задължения. Пенсионерите, от друга страна, са най-коректните длъжници.