"Посещението на външния министър Украйна беше навременно. То беше по мое предложение, но беше съгласувано и с министър-председателя. Важно е украинската власт да знае, че България защитава украинските граждани от български произход".

Това заяви министърът на външна политика Кристиан Вигенин пред комисията по външни работи на НС.

След изслушването в комисията Вигенин подчерта, че срещата с депутатите е била полезна и той е дал информация за посещението си в Украйна. Външният министър припомни, че в понеделник предстои заседание на външните министри от ЕС, а след това и заседание на Европейския съвет.

Според Вигенин навлизаме в трудна фаза, която може да засегне и България, а референдумът, който ще се проведе в Украйна, е възможно да доведе и до ескалация на напрежението там.

Вигенин обясни, че няма решение за икономически санкции от страна на ЕС за Русия, но ако има такива, България би била сред най-големите потърпевши в ЕС.

"Темата за икономически санкции все още не е отворена от ЕС, но проучваме как биха могли да въздействат на България, ако това се случи", каза още Вигенин, според когото едни евентуални санкции не бива да вредят на страна от ЕС. Външният министър обясни, че България би могла да поиска компенсации, но каквито и да са те не биха покрили вредите и последиците от тях за страната. Според Вигенин е важно българските институции да имат координирана позиция по отношение на украинската криза. Той засегна и темата за "Южен поток", като подчерта, че България и страните от ЕС държат на проекта, а сегашната украинска криза показва, че България има нужда от такъв.

Председателят на Комисията по външна политика, Янаки Стоилов, заяви на свой ред, че в комисията са разгледани различни становища, а изслушването на вътрешния министър е било съсредоточено върху правата на украинските граждани от български произход. Стоилов призова за политически диалог между Русия, Украйна и ЕС, за да се подобри ситуацията и да не се провокира напрежение. Според Стоилов България трябва да заяви своята позиция за опазването на целостта и суверенитета на Украйна.