Групата на седемте най-развити страни в света съобщи, че подкрепеният от Москва референдум в Крим за преминаване под управлението на Кремъл няма да има никакви правни последици и призова Русия да отстъпи.

Г-7, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, както и лидерите на ЕС, призоваха Русия "да спре всички усилия за промяна на статута на Крим противно на украинските закони и в нарушение на международното право", се казва в декларация, разпространена от Белия дом.

"Всеки подобен референдум няма да има никакви правни последици. Предвид липсата на адекватна подготовка и притеснителното присъствие на руски войски това ще бъде дълбоко порочен процес, който няма да има никаква морална сила. Поради всички тези причини няма да признаем резултата", се казва в съобщението.

В събота на стратегическия черноморски полуостров е планиран референдум, а днес американският президент Барак Обама ще се срещне с украинския премиер Арсений Яценюк в Белия дом. Руски войски навлязоха в Крим, населен предимно с етнически руснаци регион, след като 22 февруари подкрепяният от Кремъл лидер Виктор Янукович беше свален. Действията на Москва предизвикаха най-голямата криза в отношенията със Запада след края на Студената война.

Г-7 и ЕС заявиха, че анексирането на Крим би било "ясно нарушение" на Устава на ООН и би противоречало на ангажиментите на Русия по редица други договори. "Ако Руската федерация направи такава стъпка, ние ще предприемем допълнителни действия, индивидуално и колективно", предупреждават най-развитите страни. Те призовават Русия да намали напрежението като върне силите си в базите им в Украйна и намали броя им до нивата отпреди кризата, да започне преговори с Киев и използва международни посредници.

"Ние напомняме също на Руската федерация решението ни да замразим участието си в дейностите, свързани с подготовката на срещата на Г-8 в Сочи, докато промени курса и средата стане такава, че да може да се проведе смислена дискусия в Г-8", отбелязват лидерите на Г-7.